Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole”

Naša škola je nominovana od strane Ministarstva obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK-a, za učešće u projektu “IT Girls dolaze u vaše škole”, a koji se realizira u okviru IT Girls inicijative, zajedničke inicijative tri agencije Ujedinjenih Nacija: UNDP, UNICEF i UN Women. Projekat ima za cilj podstaknuti djevojčice i djevojke da se više uključe u svijet programiranja kako bi razvile interesovanje za informaciono-komunikacione tehnologije i povećale mogućnosti za obrazovanje i zaposlenje u ovoj oblasti.

Projekat “IT Girls dolaze u vaše škole” se već uspješno realizira u 28 osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH i Brčko Distriktu. Nastavno osoblje ovih škola je prošlo kroz obuke na temu Arduino i Rodno-odgovorne metode podučavanja, te je uspostavilo IT Girls klubove u kojima učenice imaju priliku raditi na Arduino setovima koji su dostavljeni školama.

Učešćem u ovom projektu naša  škola je dobila 10 arduino setova. 

Učenice koje su članice IT Girls klubova će imati priliku učestvovati na drugim aktivnostima koje se realizira kroz projekat, poput IT Girls Sajma koji se održava godišnje u okviru Dana žena u IKT-u, i mnoge druge aktivnosti.