ERASMUS +

U periodu od 5.05. do 17.05.2024. godine u našoj školi boravilo je deset učenika Industrijsko-obrtničke škole iz Slavonskog Broda. Posjeta učenika u pratnji profesora je projekat ERASMUS-a.

Cilj projekta je upoznavanje i razmjena znanja i iskustva vezano za  obnovljive izvore energije. Tokom boravka učenici partnerske škole su prisustvovali nastavi i razmjenjivali praktične vještine sa našim učenicima radom na  CNC-e mašinama, 3D štampaču, arduinu, PLC 4.0, solarnim panelima, računarima kroz programiranje itd. U firmi GS učenici su upoznati sa zaštitom na radu,te samim procesom proizvodnje i novim trendovima kad je u pitanju mašinska industrija. Tokom boravka u našem gradu ugostila ih je firma Master fashoin gdje su imali priliku da vide CAD/CAM, te proces proizvodnje najpoznatijih robnih marki.

Učenike i profesore je ugostio Ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta Bojan Domić. Na okruglom stolu smo razgovarali o obarazovanju, modularnoj nastavi, prednostima i nedostatcima te potencijalu i problemima  sa kojima se susreće obrazovanje. 

Sa učenicima naše škole imali su jednodnevni izlet u Sarajevu. Za dane vikenda gosti su uživali u prelijepoj panorami našeg grada i značajnim kulturno-historijakim spomenicima. Posjetili su etno selo Čardaci, te Vitez i Zenicu. Zadnji dan boravka našim gostima je priređena priredba te mogućnost da se upoznaju sa radom na vannastvanim aktivnostima, koje se provode u našoj školi.

Ovo je značajan projekat za našu školu u cilju proširivanja saradnje sa obrazovnim institcijama izvan naše domovine, te razmjena iskustva i znanja između učenika i profesora. Zahvaljujemo se svima, koji su izdvojili svoje vrijeme i tim dali doprinos da se ovaj projekat realizuje. Nadamo se, da će u skorije vrijeme biti uzvratna poosjeta.