Travnik …

 

Travnik_83-085_09-09-1967

Travnik je grad i sjedište istoimene općine u centralnoj BiH, a ujedno i glavni grad Srednjobosanskog kantona.  Poznat je po tome što je bio prijestolnica osmanskih vezira od 1686. do 1850. godine, pa i njegovo kulturno nasljeđe potiče iz tog perioda.

Kroz grad Travnik protiče rijeka Lašva. 

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina je imala 70.747 stanovnika.

Travnik ima bogato kulturno nasljeđe, koje potiče još iz perioda kada je ovaj grad bio sjedište vezira odgovornih za bosanski ejalet. Stari dio grada postoji još od vremena Bosanske nezavisnosti u prvoj polovini XV vijeka.  Mnoge građevine su dobro očuvane. U gradu se nalaze brojne džamije i crkve, orijentalne kuće, sahat kule, te ulične česme, kao i grobovi važnih historijskih ličnosti. Gradski muzej koji je izgrađen 1950. godine, je jedna od najimpresivnijih kulturnih institucija u regiji.

Travnik ima bogatu i svijetlu tradiciju u oblasti obrazovanja. Grad je prepoznatljiv i po Elči Ibrahim pašinoj medresi iz 1706. godine, nadbiskupnoj Gimnaziji iz 1882. godine, osnovnoj pravoslavnoj školi iz 1882. godine, a pismenost i obrazovanje širi se djelatnošću derviških tekija i franjevačkog samostana u Gučoj Gori. Danas postoji 11 osnovnih i 6 srednjih škola, te veći broj odsjeka Tuzlanskog i Sarajevskog univerziteta, kao i nekoliko privatnih fakulteta.

Kao i kod mnogih Bosanskih gradova, turizam Travnika je uveliko zasnovan na historiji i geografiji. Obližnja planina Vlašić je jedna od najvećih u BiH, i glavna je turistička atrakcija.

U razvojnom pogledu, turizam se smatra veoma važnom granom privrede ove općine. Osim toga, privreda Travnika zasnovana je na tekstilnoj, obućarskoj, drvnoprerađivačkoj  i prehrambenoj industriji, ali i stočarstvu i zemljoradnji, kojima se stanovništvo tradicionalno bavi.