KODEKS PONAŠANJA I OBLAČENJA UČENIKA

Učenik je dužan ući u učionicu prije profesora. Kada profesor ulazi u učionicu učenici su dužni  da ustanu.

Učenik ne može napustiti sat bez odobrenja profesora koji vodi taj sat.

Mobilni telefoni  za vrijeme sata moraju biti isključeni.

Učenik je dužan imati sav potreban pribor ili opremu na satu, savjesno raditi na usvajanju znanja i vještina, na satu pratiti upute profesora i isti ne ometati pričanjem, šuškanjem, smijehom, okretanjem, ustajanjem, hodanjem, dobacivanjem i sl.

Za vrijeme odmora učenik treba da  uzme užinu i piće, te obavl fiziološke potrebe. Jedenje i pijenje na satu nije dopušteno. Samo u izuzetnim slučajevima učenik može za vrijeme sata tražiti da izađe van. Žvakanje žvakaće gume nije dozvoljeno na satu.

Samo u slučaju iznenadne bolesti ili povrede, učenik može tražiti da napusti nastavu. Te sate roditelj je dužan opravdati.

 U školi se pozdravljamo sa „dobro jutro“, „dobar dan“, „dobra večer“ i „doviđenja”. Učenici pozdravljaju sve profesore, bez obzira predaju li im ili ne, te sve uposlenike  škole. U školi se razgovara pristojnim jezikom, biranim, uljudnim riječima bez upotrebe psovki. Potrebno je nastojati što više koristiti riječi „hvala, molim, izvoli, oprosti…“). 

Boravak u čistom i urednom prostoru svakome više prija. Otpatci u učionici i na dvorištu bacaju se u kante za otpatke. Donošenje skupocjenih predmeta i novca u školu je odgovornost učenika. Ako nestanu, ne krivite druge.

 Čuvamo školsku imovinu jer koristi svima. Pisanje, crtanje, škrabanje i urezivanje po školskim klupama, stolicama i zidovima nije dopušteno. Učenik odgovara za materijalnu štetu koju nanese namjerno ili iz krajnje nepažnje. Neodgovarajuće ponašanje u školi može biti kažnjeno. Načini kažnjavanja su propisani Pravilima škole. Kada se ponašamo pristojno, pravila i kazne će nam biti suvišni. Pridržavajući se ovih pravila o sebi možemo s ponosom misliti kao o istinski civiliziranim bićima.

Poštovanje odraslih, čak i kada nisu sasvim po vašem ukusu, može se iskazati na bezbroj načina: ustupanjem mjesta, jasno izgovorenim pozdravom, propuštanjem pri prolaženju kroz vrata. Podrazumijeva se da se to nauči u najranijem djetinjstvu, u porodici. Škola je pravo mjesto da se naučeno i pokaže.

Kao i u svemu ostalom i za vrijeme časa najvažnije je da poštujete SEBE. Zahtijevajte da svi ćute i slušaju kada vi govorite. To je minimum uvažavanja koje dugujete sebi i drugima.

Kada se čas završi prvi izlazi profesor pa tek onda učenici.

 

„RADNA ODJEĆA“ ILI KAKO SE OBLAČITI U ŠKOLI

 

Odjeća koju nosite jasno govori o vašoj ličnosti. Ona odražava ukus i stil svake osobe. Vašim načinom oblačenja šaljete drugima poruku o sebi, ali ih možete i uznemiravati.Odlazak u školu je za vas posao, te se u skladu sa tim trebate i oblačiti.

Odjeća za školu treba da je u skladu sa pravilima pristojnog školskog odijevanja:

  • Kod učenica/učenika ne mogu biti gola leđa, ramena, poprsje i stomak.
  • Odjeća ne smije biti prozirna.
  • Dužina ženske suknje ne smije biti kraća od 2 cm iznad koljena.
  • Učenici treba da nose hlače pristojne dužine (nikako kratke hlače, bermude i sl.).
  • Učenice trebaju izbjegavati napadan nakit i upadljivu šminku. Diskretan nakit (lančić, minduše, prsten) se smatra ličnim stilom, ali škola ne snosi odgovornost za njihov eventualni nestanak.
  • Učenici su obavezni da imaju čistu i urednu odjeću i