Posjeta i mogućnosti realizacije projekata ispred “Swedish Council for higher education”

U prostorijama naše škole ugostili smo Amelu Fific koja radi za švedsku državnu instituciju “Swedish Council for higher education”. Ima odgovornost za čitavo područje zapadne Švedske, gdje sarađuje s velikim brojem škola i univerziteta po pitanju održivog razvoja, organizujući seminare, radionice,  prezentirajući sta naučnici govore po pitanju tema ekologije, održive ekonomije i održivog društva,  ujedno je autor priručnika za razvoj i primjenu metoda koje se didaktički primjenjuju u učionicama širom Švedske i sve naravno na području edukacije o održivom razvoju, pošto i internacionalni dogovori a i nacionalni planovi i programi, kao i zakoni o školstvu, uključuju edukaciju o održivom razvoju.

Svake godine u maju mjesecu se održava konferencija u Stockholmu koji traje dva dana gdje učestvuju profesori, edukatori, političari u školstvu i direktori škola.

Ove godine nam je tema “Pričaj o demokratiji” i odnosi se na demokratiju i demokratske principe u školstvu tj. kako kao edukatori radimo s istima. Imaćemo kratke filmove iz šest različitih zemalja gdje ce naše kolege edukatori predstaviti svoju sliku rada i izazova s radom o demokratskim pravima. Na bazi filmova, učesnici će diskutovati pitanje koje im je postavljeno na kraju svakog filma. Jedna od zemalja je i Bosna i Hercegovina i naša škola, kako nam je ispričala Amela. 

Vaša skola je proglašena školom izvrsnosti po pitanja prevencije nasilja između ostalog. Modalitet koji je izgrađen, biće primjer drugim školama u Federaciji BiH. Djelimično zbog toga, djelimično jer želim da se i glasovi edukatora iz manjih mjesta u Bosni i Hercegovini čuju internacionalno. Djelimično jer je moj prijedlog bio Bosna i Hercegovina, nakon čega su Sveđani u tom trenutku odabrali i Bosnu i Hercegovinu i vašu školu zahvaljujući mojim poznanstvom sa profesorom Senadom Bajrićem

Dobrodošlica u Vašoj školi je bila presrdačna kao i topli razgovori s upravom  škole i razgledanje škole. Svi tipovi saradnje između Švedske i Bosne i Hercegovine bi bili lakši kada bi BiH bila članica EU, jer bi pristup internacionalnim programima u školstvu kao sto su Erasmus+, Atlas i drugi, bili omogućeni i samim tim bi olakšao finansiranje bilo kakvog vida saradnje. Ali nadamo se u skoroj budućnosti da će nešto biti i izvodivo.

Do novog susreta i realizacije projekata koji će učiniti Vašu školu još boljim ambijentom za učenje i boravak u njoj, svako dobro vam želim. 

Link za upoznavanje detalja projekta i učešće profesora Senada Bajrića možete pogledati ovdje.