Praktična nastava učenika elektro struke

Dana 15.05.2023. godine, učenici II-9 razreda, MSTŠ Travnik, smjer elektroinstalater su u sklopu praktične nastave posjetili radilište firme „ELKA“, gdje su upoznati s načinom implementacije električnih instalacija, postavljanjem razvodnih ormara, dovoda na glavni ormar, te priključka uzemljenja i nula.

Ovom prilikom učenicima se obratio gospodin Almin Delić koji im je objasnio koncept glavnog dovoda u zgradu, te načinom priključka u glavne ormare, zajedničku potrošnju stanara. Također je objasnio instalaciju u haustorima,  kopčanje prekidača, te glavne kutije s osiguračima, FID sklopkom, sabirnicama nule i uzemljenja. Detaljno je objasnio način kopčanja glavne nule i uzemljenja, te kako je  FID sklopka najvažnija u ormaru, gdje štiti kompletnu instalaciju stana. Ovom prilikom se zahvaljujemo Direktoru firme „ELKA“ gospodinu Sabahudinu Karajku koji je omogućio da učenici uz pratnju profesora Zahid Pašanovića, dipl. ing. el. vide vrste električnog razvoda, način priključka gromobranske instalacije, osigurače raznih tipova, instalacione sklopke….Također se zahvaljujemo Alminu Deliću koji je učenike dočekao,  te proveo kroz sve gore navedeno.

Budući da je ovo prvi put da prisustvuju terenskoj nastavi, učenici su iskazali svoje zadovoljstvo i nadu da će, kroz naredni period, imati više ovakvih prilika za posjete radilištima.