Trening nastavnika i vršnjačkih edukatora iz oblasti prevencije vršnjačkog nasilja

Danas je u prostorijama naše škole održan prvi dan dvodnevnog treninga za učenike i nastavno osoblje. Trening su vodili predavači Asocijacije XY i Nova Vizije Novi Travnik. Tema današnjeg treninga je specifičnost adolescencije i odrastanja.

Rodni i socijalni normativi – socio i kulturalni faktori pojave nasilja i neprilagođenih oblika ponašanja. Koliko je nasilje prisutno u BiH, kako kroz inovativne i efektivne pristupe preventivno djelovati da se suzbije nasilje. Ovaj program prevencije je testirani, sveobuhvatni i naučno utemeljeni obrazovni program koji kroz kooperativno učenje dovodi do veće informiranosti i na koncu promjene stavova posebno u području rodne ravnopravnosti i nasilja.

Pošto je naša škola prepoznata kao škola koja je na putu izvrznosti, cilj je da se izgradi modalitet po kojem bi i ostale škole radile u cilju prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja. Trening osposobljava nastavni kadar i daje im mogućnost daljnjeg širenja ovog programa kroz uloge trenera. Trening se istovremeno odvijao i za učenike. Tema je ponašaj se kao muškarac, ponašaj se kao žena.

Unaprijediti nastavni kadar da podučava na novi inovativni način vođenja, a ne frontalnog oblika predavanja je finalni cilj. Kroz radionicu učenici su pokušali doći do rješenja kako razbiti predrasude o stereotipima.